Edina High School Addition
       
     
  Axon Diagram - Upper Level   The project centered around expanding the capacity and capabilities of an existing high school in order to bring 9th grade into the building, as well as offer more comprehensive educational and athletic opportunities. An additional focus involved reworking the school’s circulation to be more logical, which included creating a central hub of student life centered around the renovated Commons and Media Center. Finally, the design team collaborated with district faculty to research and implement a long-term technology plan for the various schools as it applied to teaching, research and Media Center functions.
       
     
  Axon Diagram - Commons & Media Center   My primary project responsibilities focused within the interior architectural design, including the development of schematic plans throughout the building and subsequent implementation into detailed plans. One of my main areas of focus was the renovation of the Commons and Media Center, both of which expanded programmatically, adding new functions that were developed through frequent collaboration with faculty and students.
       
     
  Expanded Student Commons - Dining Area   Through close collaboration with the interior design team, the Commons became a space for the students that feels refined yet welcoming and energetic. The underused meeting spaces on each side of the existing Commons were removed, opening up the space for more flexibility and use throughout the day. A new monumental stair was added to link the upper and lower commons spaces along the windows, creating a scenic approach that also saved students a long route up the emergency stairs in order to find a spot to eat lunch. Finally, a wide variety of flexible seating options gives students a sense of freedom in how they socialize, study and relax. 
       
     
  Expanded Student Commons - Lounge   A combination of existing reflective surfaces in the Commons creates daily acoustical challenges for the occupants, so in response we incorporated arrangements of vibrant acoustical pads throughout the space to help mitigate the noise. These larger arrangements energize an existing masonry wall behind the auditorium, and use color combinations to complement the school district’s strict color standards. A focus on soft seating in this area creates an intimate lounge for conversations and studying, while also contributing to sound mitigation within the Commons.
       
     
  Expanded Student Commons - New Coffee Shop   The renovation of the Commons included incorporating space for an existing student-run cafe. Business club students operate the small establishment by creating a business plan, stocking inventory, and working shifts during school hours. The new DECAfe provides an engaging environment for the students that greatly expands the capabilities of the business, while also improving the social and educational amenities for students using the space.
       
     
  Renovated Media Center - View Towards Commons   The updated Media Center shares a strong connection with the Commons, allowing students to flow in and out throughout the day. The design envisions the Media Center as a collaboration hub where projects from various disciplines come together, complementing the traditional research role of a library. This change makes the Media Center a hub rather than a destination, with a variety of study spaces and easy access to library resources. Adjacent services open up into the Media Center through the use of large sliding glass wall systems, such as a maker lab, career center, and enclosed study rooms.
       
     
  Renovated Media Center   A major challenge in the design was creating a balance between the access of student resources and the security of library resources after school hours. The solution incorporates a large sliding glass wall that acts as an elegant security screen, but still allows for circulation along the main corridor through the Media Center. Finally, the exterior windows have been expanded in order to maximize natural light entering into the space.
       
     
  The Hive - School Store & Athletic Shop   Another of my responsibilities on this project was the design and detailing of a school store adjacent to the new event entry, which will sell apparel, snacks, and accessories to students and families during athletic events. I supported the interior design team with interior space planning, and also took responsibility for the design and construction detailing of the exterior shell, which included integration with existing structure.
       
     
Edina High School Addition
       
     
Edina High School Addition

Wold Architects // Revit + Adobe CS6 // August 2015 - February 2016

Large-scale design project focused on revitalizing and expanding a prominent, high-capacity school through the creation of highly-flexible and collaborative learning spaces.

  Axon Diagram - Upper Level   The project centered around expanding the capacity and capabilities of an existing high school in order to bring 9th grade into the building, as well as offer more comprehensive educational and athletic opportunities. An additional focus involved reworking the school’s circulation to be more logical, which included creating a central hub of student life centered around the renovated Commons and Media Center. Finally, the design team collaborated with district faculty to research and implement a long-term technology plan for the various schools as it applied to teaching, research and Media Center functions.
       
     

Axon Diagram - Upper Level

The project centered around expanding the capacity and capabilities of an existing high school in order to bring 9th grade into the building, as well as offer more comprehensive educational and athletic opportunities. An additional focus involved reworking the school’s circulation to be more logical, which included creating a central hub of student life centered around the renovated Commons and Media Center. Finally, the design team collaborated with district faculty to research and implement a long-term technology plan for the various schools as it applied to teaching, research and Media Center functions.

  Axon Diagram - Commons & Media Center   My primary project responsibilities focused within the interior architectural design, including the development of schematic plans throughout the building and subsequent implementation into detailed plans. One of my main areas of focus was the renovation of the Commons and Media Center, both of which expanded programmatically, adding new functions that were developed through frequent collaboration with faculty and students.
       
     

Axon Diagram - Commons & Media Center

My primary project responsibilities focused within the interior architectural design, including the development of schematic plans throughout the building and subsequent implementation into detailed plans. One of my main areas of focus was the renovation of the Commons and Media Center, both of which expanded programmatically, adding new functions that were developed through frequent collaboration with faculty and students.

  Expanded Student Commons - Dining Area   Through close collaboration with the interior design team, the Commons became a space for the students that feels refined yet welcoming and energetic. The underused meeting spaces on each side of the existing Commons were removed, opening up the space for more flexibility and use throughout the day. A new monumental stair was added to link the upper and lower commons spaces along the windows, creating a scenic approach that also saved students a long route up the emergency stairs in order to find a spot to eat lunch. Finally, a wide variety of flexible seating options gives students a sense of freedom in how they socialize, study and relax. 
       
     

Expanded Student Commons - Dining Area

Through close collaboration with the interior design team, the Commons became a space for the students that feels refined yet welcoming and energetic. The underused meeting spaces on each side of the existing Commons were removed, opening up the space for more flexibility and use throughout the day. A new monumental stair was added to link the upper and lower commons spaces along the windows, creating a scenic approach that also saved students a long route up the emergency stairs in order to find a spot to eat lunch. Finally, a wide variety of flexible seating options gives students a sense of freedom in how they socialize, study and relax. 

  Expanded Student Commons - Lounge   A combination of existing reflective surfaces in the Commons creates daily acoustical challenges for the occupants, so in response we incorporated arrangements of vibrant acoustical pads throughout the space to help mitigate the noise. These larger arrangements energize an existing masonry wall behind the auditorium, and use color combinations to complement the school district’s strict color standards. A focus on soft seating in this area creates an intimate lounge for conversations and studying, while also contributing to sound mitigation within the Commons.
       
     

Expanded Student Commons - Lounge

A combination of existing reflective surfaces in the Commons creates daily acoustical challenges for the occupants, so in response we incorporated arrangements of vibrant acoustical pads throughout the space to help mitigate the noise. These larger arrangements energize an existing masonry wall behind the auditorium, and use color combinations to complement the school district’s strict color standards. A focus on soft seating in this area creates an intimate lounge for conversations and studying, while also contributing to sound mitigation within the Commons.

  Expanded Student Commons - New Coffee Shop   The renovation of the Commons included incorporating space for an existing student-run cafe. Business club students operate the small establishment by creating a business plan, stocking inventory, and working shifts during school hours. The new DECAfe provides an engaging environment for the students that greatly expands the capabilities of the business, while also improving the social and educational amenities for students using the space.
       
     

Expanded Student Commons - New Coffee Shop

The renovation of the Commons included incorporating space for an existing student-run cafe. Business club students operate the small establishment by creating a business plan, stocking inventory, and working shifts during school hours. The new DECAfe provides an engaging environment for the students that greatly expands the capabilities of the business, while also improving the social and educational amenities for students using the space.

  Renovated Media Center - View Towards Commons   The updated Media Center shares a strong connection with the Commons, allowing students to flow in and out throughout the day. The design envisions the Media Center as a collaboration hub where projects from various disciplines come together, complementing the traditional research role of a library. This change makes the Media Center a hub rather than a destination, with a variety of study spaces and easy access to library resources. Adjacent services open up into the Media Center through the use of large sliding glass wall systems, such as a maker lab, career center, and enclosed study rooms.
       
     

Renovated Media Center - View Towards Commons

The updated Media Center shares a strong connection with the Commons, allowing students to flow in and out throughout the day. The design envisions the Media Center as a collaboration hub where projects from various disciplines come together, complementing the traditional research role of a library. This change makes the Media Center a hub rather than a destination, with a variety of study spaces and easy access to library resources. Adjacent services open up into the Media Center through the use of large sliding glass wall systems, such as a maker lab, career center, and enclosed study rooms.

  Renovated Media Center   A major challenge in the design was creating a balance between the access of student resources and the security of library resources after school hours. The solution incorporates a large sliding glass wall that acts as an elegant security screen, but still allows for circulation along the main corridor through the Media Center. Finally, the exterior windows have been expanded in order to maximize natural light entering into the space.
       
     

Renovated Media Center

A major challenge in the design was creating a balance between the access of student resources and the security of library resources after school hours. The solution incorporates a large sliding glass wall that acts as an elegant security screen, but still allows for circulation along the main corridor through the Media Center. Finally, the exterior windows have been expanded in order to maximize natural light entering into the space.

  The Hive - School Store & Athletic Shop   Another of my responsibilities on this project was the design and detailing of a school store adjacent to the new event entry, which will sell apparel, snacks, and accessories to students and families during athletic events. I supported the interior design team with interior space planning, and also took responsibility for the design and construction detailing of the exterior shell, which included integration with existing structure.
       
     

The Hive - School Store & Athletic Shop

Another of my responsibilities on this project was the design and detailing of a school store adjacent to the new event entry, which will sell apparel, snacks, and accessories to students and families during athletic events. I supported the interior design team with interior space planning, and also took responsibility for the design and construction detailing of the exterior shell, which included integration with existing structure.